subota, 25. lipnja 2011.

SHIH TZU najbolji mali pas za obitelj






Stoljećima je Shih-Tzu uzgajan s namjenom da bude društvo ljudima, a to dokazuje i njegov temperament. U Kini, u vremenu prije komunističke revolucije, imati psa koji nije imao radnu funkciju predstavljalo je statusni simbol. Shih-Tzu je tada živio bezbrižnim životom u bogatstvu carskih dvorova i pod stalnom paskom brojnih eunuha koji su brinuli samo za njegovu dobrobit. 
Osim njegove dlake koja zahtjeva svakodnevnu njegu, radi se o prilično nezahtjevnoj pasmini i vrlo prilagodljivoj. Naravno, ovo treba uzeti s dozom predostrožnosti, jer ono što Shih-Tzuu svakodnevno treba je ljudsko društvo, te njihova ljubav i pažnja. Ova druželjubiva pasmina dobro se slaže i sa strancima, djecom i drugim psima. Malen stas čini ga pogodnim gradskim psom, koji lako može živjeti i u stanu, ali zasigurno voli i šetnje prirodom. 
Shih-Tzu je pas snažne, čvrste građe, arogantnog držanja, ali naravi koja predstavlja potpunu suprotnost. Njegovo slatko lice svojim šarmom osvojit će svakog, a njegov živahan karakter, smisao za humor i sklonost nestašlucima, svakog će oraspoložiti. Zbog tih osobina i bliske povezanosti s ljudima kroz stoljeća, predstavlja izvrsnog terapijskog psa za djecu i za starije ljude. 
Teško je opisati njegov karakter koji je pun suprotnosti. To je vrlo inteligentna pasmina, poslušna i vjerna, ali sa crtom individualnosti. Može biti vrlo miran satima, duboko zadubljen u svoje misli, te isto tako odjednom se zaigrati i trčati do iznemoglosti. Ponekad se čini da je sam sebi dovoljan. Ukoliko mu ljudsko društvo nije dostupno, zabavljat će se sam igrajući se svojim igračkama, trčeći po kući. 
I mužjaci i ženke vrlo su odani svojim gospodarima i vole ljudsko društvo, nisu bojažljivi. Uvijek će obavijestiti vlasnika o prisustvu stranca, štiteći svoj prostor. No, istovremeno se vrlo brzo i lako sprijateljuju s nepoznatima. 
Duga i raskošna dlaka, različitih boja i oznaka čini Shih-Tzua vrlo privlačnim. Ukoliko namjeravate nabaviti Shih-Tzua bitno je imati na umu kako bi dlaka bila uistinu tako lijepa, ona zahtjeva i svakodnevnu njegu. Osobito se to odnosi na dlaku glave, koja bi trebala biti povezana, područje oko očiju i dlaka brkova i brade treba stalno održavati urednim. 
Shih-Tzu je vrlo zdrava i otporna pasmina, a uz pravilnu njegu može proživjeti dug životni vijek.


ih Tzu zahtijeva puno njege. Svakodnevno ga temeljito iščešljavajte, kako se ne bi stvorili čvorovi na dlaci. Obavezno mu trakom za kosu svežite čuperke iznad očiju, kako mu ne bi bile nadražene. Imaju jako osjetljive Oči, tako da morate jako paziti da su uvijek čiste. Koristite i posebne kapi za oči. Redovito im čistite Uši. Ukoliko nemate dovoljno vremena za održavanje plašta u dobru stanju, odvedite psa svaka dva mjeseca na šišanje, čime ćete ga poštedjeti velikih muka.

Narav:
Ovi psi su inteligentni, ljupki, osjećajni, veseli i druželjubivi. Dosta su samostalni i nisu prema svima prijateljski raspoloženi. Shih Tzu rijetko laje.
 Odgoj:
Ako ovom, pomalo svojeglavom psu pristupite s puno strpljenja i dosljednosti, moći ćete ga dosta dobro odgojiti i istrenirati.

Socijalno ponašanje:
Psi ove pasmine u pravilu se dobro slažu s drugim psima i kućnim životinjama, kao i s djecom. Bez obzira u kakvu su društvu, uvijek se ponašaju dostojanstveno.

Vježbanje:
Shih Tzu će se zadovoljiti s kratkim šetnjama. 
Za nabavu vrhunskih štenaca pasmine Shih-tzu u Hrvatskoj najbolje je posjetiti uzgajivača WWW.LETIBO.COM

Nema komentara:

Objavi komentar